Exportskrällen: Skotsk singelmalt rasar med -18%
Det går upp och ner för Scotch whisky. Det visar exportstatistiken för 2024 från branschorganet Scotch Whisky Association (SWA). Jämfört med 2023 sjönk exportvärdet med -3,7% medan volymen ökade med +3,9%. Fler men billigare liter skeppas ut – världen översvämmas av bulkwhisky. Samtidigt sker ett singelmaltras på -18%, vad beror det på?

UPS and DOWNS är vardag i vilken bransch som helst. Det gäller inte minst whiskybranschen där 1900-talets exportsuccé Scotch dominerar.
Under 2024 exporterades 392,7 miljoner liter alkohol. I betalt fick skottarna 5,4 miljarder pund (alltså 70 miljarder skr). Det är ofantligt mycket men jämfört med 2022 ändå ett rejält tapp.


Fast i ett längre perspektiv är totala exporten för skotsk whisky nu tillbaka till mer normala nivåer, men det sker förskjutningar mellan kategorier.
Det anmärkningsvärda är att exporten av Single Malt som historiskt haft en mer stabil utveckling än blended nu sjunkit rejält både i värde (-17%) och volym (-18%).
Förklaringen är dåliga tider privatekonomiskt, folk väljer billigare alternativ till den högt prissatta maltwhiskyn. Premiumiseringen av singelmalten har kommit av sig, det är inte värt att lägga så mycket pengar på en flaska. Detta gäller inte bara sprit utan även andra lyxvaror.
Går man tillbaka 20-30 år var förstås blended whisky fundamentet i industrin som betala de lönerna för både whiskymakare och marknadsförare.
Men med framgången för Single Malt, som på allvar slog igenom på 1990-talet, har vinsterna spätts på tack vare försäljningen av premiumprodukter.

Blended whisky har klarat sig bättre och visar på ökningar, vilket tyder på att de marknader man har framgång på är priskänsliga.
2024 drog blended återigen in närapå dubbelt så mycket pengar som maltwhiskyn.
Den tredje kategorin Övrigt består av buteljerad grainwhisky och whisky i bulk. Denna kategori upptar nu en tredjedel av exporten i volym.
Här sticker Indien ut där 80% av totala exporten på 53,6 mLPA är bulkwhisky. 22 mLPA var maltwhisky och det motsvarar årskapaciteten hos Glenlivet eller Glenfiddich.

Whisky i bulk har ett betydligt lägre pris än whisky i flaska eftersom det rör sig om ung råwhisky utan varumärkesvärde. Även till Japan och Frankrike går ca 60 % av volymen i bulk.
Prisrelationen gör att av totala exportvärdet går hela 92% i flaska. Ett förhållande som illustrerar att bulkwhisky närapå ges bort. Alternativt att prisläget på buteljerad varumärkeswhisky är för högt?

Positiv är utvecklingen i Syd- och Latinamerika där Scotch tar tillbaka förlorad mark.
På de största marknaderna Asien/Stilla havet, USA och EU som tillsammans står för nästan fyra femtedelar av värdet är utvecklingen negativ.

Att det är tufft nu framgår av Diageos och Pernod Ricards halvårsrapporter. Och det är förstås inte bara Scotch som har problem, amerikansk och irländsk whiskey kämpar i motvind.
Bjässarna tvingas spara pengar genom att temporärt stänga ner stora destillerier som bourbonmärket Bulleits jättedestilleri i Lebanon, Kentucky.
Och i Pernods fall Irish Distillers jättefabrik Midleton som förser Jameson med whiskey. Drastiska beslut som möjligen påverkas av turbulensen kring Trumps eventuella handelskrig.
Även den svenska whiskyn har drabbats av tunnare plånböcker. Svensk whisky har av hantverksmässiga, småskaliga skäl varit högt prissatt men under 2024 sjönk snittpriset per flaska med -16%.
Exportvolymen på 139 000 liter alkohol minskade med -2,7% och efter prisjusteringar föll värdet med -15,5% till 44 miljoner skr.
Flödet av whisky till Danmark ökade med +50% vilket förklaras av att många flaskor från privatfat hamnar där, för att dra nytta av lägre dansk alkoholskatt, och sedan tas hem igen.
Siffrorna för Storbritannien, Norge och Nederländerna är försiktigt positiva och exporten till Sydkorea har ökat markant.
Samtidigt backar Kina med -30% i volym och -17% i värde medan Taiwan rasar med -60% i volym och värde. Det är som sagt tufft för spritfabrikörer ute i världen.
Hur utvecklingen blir 2025 är minst sagt oviss. Många faktorer kan snabbt ändra förutsättningarna för whiskyexport – handelshinder, konflikter, inflation.
Louis Reps sammanfattar 2024 års export av Scotch Whisky:
av Louis Reps 19 mars