Hård Brexit katastrof för Scotch

19.01.2019

BREXIT NÄRMAR SIG. Vad alla undrar är hur Scotch kommer att påverkas av ett utträde. Blir whiskyn dyrare eller svårare att få tag på? 29 mars kl 12 ska enligt planerna UK lämna EU.

Övergångsperioden varar 2020 ut, så dessförinnan förändras inte situationen nämnvärt. Fast bara ifall parlamentet väljer att stötta premiärminister Theresa Mays brexit-plan. Säger man nej och blir utan avtal med EU gäller WTO:s handelsregler. Då kraschar landet ut ur unionen redan i slutet av mars. Gränskontroller ska i alla hast upprättas vilket kommer att stoppa upp flödet av varor och orsaka kostsamma förseningar.

För Scotch är de europeiska marknaderna avgörande, hit går 40% av exporten och 30% av omsättningen vilket betyder att värden på över 1 miljard pund står på spel. Strul här i Europa kommer att vara förödande för cash flow vilket på kort sikt hotar jobben men i ett längre perspektiv också kan innebära destilleridöd. Stora företag förespråkar oftast status Q, alltså stabila spelregler - man vet vad man har men inte vad man får. Diageo och Pernod Ricard samt branschorganet SWA var för Remain inför folkomröstningen 2016. Idag backar Diageo och SWA Mays framförhandlade deal (Pernod vill inte kommentera).

- En period av förutsägbarhet och stabilitet kommer att hjälpa företag som Diageo att fortsätta investera i UK och supporta hundratusentals jobb inom jordbruk, tillverkning och turism, säger en talesperson för Diageo lagom hotfullt. Haken är ju att man när det gäller Scotch inte kan göra annat än fortsätta satsa på Skottland eftersom verksamheten enligt lag måste ske där. Men börsnoterade Diageo kan välja att lägga mer kraft på andra dryckesgrenar och varumärken ifall lönsamheten i norr påverkas för mycket.
SWA uttrycker en liknande skepsis i sina uttalanden och tar upp frågor som det geografiska lagskyddet för Scotch, tullklarering och framtida handelspolitik. Dessa tre områden hotar att stjälpa den skotska nationaldrycken. För om UK får ett avtalslöst hårt brexit ökar "komplexiteten och därmed kostnaderna" vilket påverkar konkurrenskraften utomlands.

Etiketten är första problemet. Idag används samma etikett i hela EU (inklusive UK). Importörens namn ska tryckas på flaskan och där står nu en skotsk adress. Men ställer man sig utanför unionen utan avtal krävs lokala motparter, i värsta fall en etikett för varje land. Konsekvensen blir kortare linor på buteljeringsbandet och större lager av flaskor för att hantera de olika marknaderna. Allvarligt i en kostnadseffektiv bransch med just-in-time-lager.
Scotch åtnjuter inom EU 40 frihandelsavtal som vid en hård brexit förfaller. Över en natt kommer kostnaderna för branschen att öka med £50 milj per år i tulltariffer. Just nu har Scotch dessutom tillgång till EU-baserade datasystemet EMCS som möjliggör fri transport av gods inom unionen fram till destinationslandet där lokala skatter tas ut. Brexit gör att skatten måste tas ut vid UK-gränsen manuellt för varje slutdestination. Följden blir enorma köer och förseningar i början innan infrastrukturen är på plats (och förmodligen därefter också). Effekten blir förödande för oss konsumenter. Plötsligt ingen Scotch på hyllan - börja bunkra med dina favoriter i god tid! Samtidigt förbereder sig de större aktörerna för detta oroväckande scenario genom att redan nu flytta ut större volymer färdigbuteljerad whisky ur UK så man kan hantera krånglet utan att tappa försäljning inledningsvis. Det medför i sin tur att UK hotar att dräneras på lagerförd Scotch vilket istället tömmer hyllorna på hemmaplan. Kaos väntar, det är alla överens om.

Vi svenskar är tålmodiga och kanske ståndaktiga men tänk hur svårt det varit att acceptera förlusten av flera åldersbestämda singelmaltutgåvor på senare år, som ersatts av NAS-whisky. I dessa fall beror det på att singelmalt i vissa åldrar tagit slut på fatsidan och produkter därför tvingats dras tillbaka. Marknaden har varit turbulent och till viss del oförutsägbar vilket såklart irriterar och tröttar ut. När en favorit tar slut lämnar man gärna varumärket och söker sig till andra sorter. Med gränsstrul och höjda priser hotas särskilt singelmaltdelen av Scotch. Därtill har ju priserna ökat dramatiskt de senaste åren på grund av fatbristen. Om whiskyn kommer ryckvis och dessutom blir dyrare påverkas försäljningen negativt. Många frågar sig redan nu om en singelmalt är värd priset. Minskade volymer slår på utbudet. Särskilt mindre aktörer slås ut när exporthanteringen blir för komplex och dyr. Kanske är det lika bra att dricka blended. Eller något helt annat, som svensk whisky? Kanske får lagrad rom och brandy en boost. En oordnad brexit kommer att göra livet surt för alla, både exporterande skottar och drickande européer.

Publicerat på whiskyspot 2019-01-14
Whiskyspot.com