Provningar 2024
Whiskyprovning "Match-making"
2024.11.08
En riktigt stormig kväll visade sig fredagen den 8 november vara. Största delen av sällskapet minglade och värmde sig i baren innan vi satte oss till bords och avnjöt kalvfilé och rotfrukter med en len sås.
När det väl var dags att stiga in i kåtan möttes vi av en välkomnade och bekant arom. Kvällens provningsledare var far Hans och son Anton Bodén. 17 deltagare varav en gäst slog sig nyfiket ner.
Uppdukat fanns 5 glas i gyllene toner men också 5 papperslappar med olika beskrivningar. Detta var annorlunda, spännande men också riktigt klurigt! Kvällen saknade således ett tema då provningsledarna valt att fokusera på annat.
De som lyckades bäst med att matcha rätt glas med rätt beskrivning var Patrik Holmquist, Andreas Österhult och Kent Sundkvist som lyckades matcha 3 stycken. Hatten av för er!
Kvällen fortsatte och alla fick nu till uppgift att tävla genom att hitta glaset som innehöll den billigste drycken. Nu kvalificerade sig hela 5 stycken deltagare.
Nästa uppgift var att hitta hermelinen i glaset. En var the odd one.. Vilken?
Martin Rönnebro och Göran Hesselstål hade smaklökarna on fleek under kvällen då dessa var de enda från föregående 5 deltagare som hittade den, som visade sig vara en Irländare.
En knivig utslagsfråga mellan de 2 utspelade sig. Frågan löd: När grundades Loch Lomonds nuvarande destilleri? Vann gjorde Martin Rönnebro som svarade 11 år ifrån och det rätta svaret var 1964. Han vann en handfull samples från kvällens provning. Grattis!
Slutligen var det en mycket rolig och givande kväll med många tuffa nötter att knäcka. Det psykologiska perspektivet fick sig nog en liten törn, få kunde ana att 18åringen gömde sig i glas nummer ett. Så kan det gå när förväntningar och fördomar krockar.
Glenfiddich Small Batch Reserve 18 Years 40% (83569)
Har lagrats i en blandning av Oloroso sherryfat och bourbonfat. Har en väldigt fruktig arom med inslag av grapefrukt, äpplen och torrt trä. I smaken märks kanderad frukt, kryddor, toffee, ingefära, sherry och sirap. Kryddig slutsmak av fruktskal, sherry, söt ingefära och inslag av salt toffee.
Betyg: 67,4
Writers' Tears Japanese Cask Finish 55%
Smaker av vanilj, kryddnejlika, sandelträ och japansk rökelse. Doft av äpple, päron och en distinkt potstillbas. Eftersmaken av en oförglömlig resa runt orienten.
Betyg: 74,0
Glenmorangie A Tale of Tokyo 46% (41479)
Komplex, maltig smak med tydlig fatkaraktär, inslag av aprikosmarmelad, ananas, halm, honung, kokos, apelsin, ceder, nougat, kardemumma och vanilj.
Betyg: 63,7
The Macallan Classic Cut 2024 52,4% (41706)
Komplex smak med tydlig fatkaraktär, inslag av torkade aprikoser, hasselnötter, honung, kanel, apelsinskal och mörk choklad.
Betyg: 79,1
Loch Lomond Maderia wood finish 46%
Nyanserad smak med fatkaraktär, inslag av torkade aprikoser, honung, gula päron, nötter, vanilj, örter och apelsinskal. Har mognats på amerikanska ekfat innan en ytterligare mognad på Madeirafat som förstärker fruktträdgårdens karaktär och tillför inslag av marsipan och kryddor.
Betyg: 70,9
Whiskyprovning med High Coast
2024.10.25
Kvällen började med en trevlig middag inne i restaurangen på Hotell E10 medan höstrusket väsnades utanför. Många var ovanligt glada trots det bistra vädret. Månne om det var avsaknaden av snön eller förväntan inför kvällens provning som speglades i den goda stämningen..?
Efter middagen var kåtan uppdukad med hela 6 glas i skiftande toner samt ett tomt bonusglas. 17 deltagare varav 3 gäster tog plats. Peter Söderlind, brandmanager på High Coast hälsade oss välkomna. Han inledde med en kortare presentation av av sig själv och destilleriet. Sedan förärades vi med att inleda provningen med det tomma bonusglaset.
Dit hälldes en helt genomskinlig rackare i form av destilleriets egna rådestillat - new make (även kallat white dog) med en styrka på 60%. Vi avnjöt den genomskinliga flytande aptitretaren medan vi lyssnade till Petes anekdot om hans personliga mest minnesvärda whisky, som nödvändigtvis inte behöver vara det godaste han druckit.
Ett lotteri skickades runt och kvällens lyckliga vinnare blev hela 3 glada gubbar! Kent Grahn kammade hem ett 6 pack med Glencairnglas med High Coast motiv. Gästen Fredrik Mettävainio vann en handduk, också med motiv av High Coast samt Hans Bodén som vann 2 extra glashållare (senilsnöre) att ha kring halsen. Grattis till alla er! Samtliga deltagare på provningen fick varsitt glashållare som en souvenir från destilleriet.
Vi fick även lyssna till processen med new make, som är spriten före den lagras i tunnor och sedan bli till whisky, om hur man skiljer på huvudet, hjärtat och svansen - där endast hjärtat från tappningen går till fatlagringen.
Det är en manuell kran som ska vridas om när hjärtat ska tappas. På orökt recept vrids kranen efter 13 minuter och med deras rökta recept efter 30 minuter.
Vi tackade ödmjukast för att vi fick smaka på rådestillatet då det inte är något som saluförs mer än på High Coast egna restaurang men kan under speciella tillfällen provas på olika event under High Coast egna flagg.
Peter berättade även att High Coast producerar 2 batcher om dagen, med totalt 4 pannor.
Vi lyssnade även om konsten att kola olika träslag. Svensk ek kolas mellan 20-22 sekunder medan amerikansk ny ek inte har en fast tidsangivelse - där ska kolaren lyssna efter ett speciellt knäppande ljud. Ett sant hantverk med andra ord!
Peter hade även med en bit från en tunna amerikansk ny ek som var kolad. Den skickades runt och det sniffades nyfiket runt alla borden. Peter berättade även om skillnaden mellan att rosta tunnor (cirkus 20 minuter) kontra kola. (träet självantänder).
Provningen genomfördes enligt sedvanliga rutiner. Det var en blindprovning och Söderlind höll i taktpinnen. Vi valde att betygsätta trots att det var en extern provning. Genomgående var det höga poäng som delades ut under kvällen. Kvällens högsta enskilda utdelade poäng noterades som 93! Inte illa pinkat.
Peter hade även med en hel prislista och förslag på fat till både törstiga och köpsugna. Fatgruppen fick till uppgift att utröna ett förslag, som sedan kommer marknadsföras för medlemmarna. Stay tuned!
Kvällen avrundades med att Niclas Ojala kom med förslag till Söderlind och High Coast och dess serie - Mountains, där han ansåg att Sveriges högsta berg borde finnas med. Det återstår att se om "Kebne" återfinns på klingelings hyllor nästa år...
High Coast New Make Spirit Unpeated 60% Rådestillat som fylls i fat för lagring, som efter minst 3 års lagringstid klassas som whisky.
Betyg: Ej betygsatt - (ej färdig whisky)
The Festival 2021 52,2%
The Festival 2021 har lagrats på 4 stycken 200-liters bourbonfat, levererade nytömda direkt från Kentucky.
Ålder: 9,99 år Fenolhalt: 0 ppm Fat: Bourbon Antal flaskor: 1594 st
Betyg: 72,1 p
Mountains 02 Borgberget 51% (41710)
Mountains 02 består till 100% av orökt whisky som först lagrats på bourbonfat i 4,69 år för att sedan flyttas över till moscatel-fat i ytterligare 3,52 år.
Ålder: 8,21 år Fenolhalt: 0 ppm Fat: Moscatel, bourbonfat Antal flaskor: 2687 st
Betyg: 76,2 p
High Coast Cask Sample Sherry Cask 54%
Fat fylld: 14.03.2014 Buteljerad: 11.06.2019 Ålder: 5,25 år Fattyp: 40 L Oloroso sherryfat Recept: Unpeated Fatnummer 2014-434
Betyg: 72,0
High Coast Tasting Tour 2019 48% High Coast Tasting Tour har lagrats ca 5,5år i bourbon fat sedan slutlagrad på små fat av kastanj i ytterligare 6 månader. Ålder: ca 6år Fattyp: Bourbon fat, slutlagrad på kastanj fat Recept: Lätt rökig Speciellt utvald för tasting tour 2019.
Betyg: 77,5
High Coast Single Cask Sherry Cask Peated 54%
Fat fylld 21.08.2015 Buteljerad 24.08.2023 Ålder: 8 år Fattyp: 55 L Oloroso sherryfat Recept: Peated 45ppm Fatnummer 2015-1216
Betyg: 81,8
High Coast Single Cask American Oak Peated 54%
Fat fylld 07.03.2018 Buteljerad 24.08.2023 Ålder: 5,45 år Fattyp: 40 L Amerikansk ny ek Recept: Peated 45ppm Fatnummer 2020-1778
Betyg: 80,5
Whiskyprovning "Random"
2024.09.13
Oturen lyste med sin frånvaro denna fredagen den 13e. Färgerna utomhus sken i kapp med solen i gyllene toner.
En hejdundrande middag i form av kalvfilé och rostade rotsaker sparkade igång aftonen, innan provningen inne i kåtan.
Tony Magnusson och Mats Hurtig som var kvällens generaler, hade valt att för ovanlighetens skull inte ha en blindprovning.
Dryckerna stod ädelt uppradade och många var nyfikna för att ta sig en titt, innan vi slog oss ner vid bords och fick börja dofta och smaka.
Det var en trevlig provning, med god dryck och väldigt jämn fördelning på poängen trots att vi var ett lite mindre sällskap. Totalt var vi 15 deltagare varav en var en gäst.
Generalerna själva förklarade att de inte hade ett tema eller röd tråd för provningen, mer än att de vaskat fram 2 flaskor vardera. De hade snubblat över intressanta flaskor som de tidigare inte provat men tyckte att de här måste ju testas! Å sån lyckträff det blev.
Som en anedokt berättade Magnusson att just Glenmorangie var den första whiskyn han druckit (då i tidernas begynnelse) som han tyckte smakade bra och fattade tycke för whisky.
- En Glenmorangie är alltid en Glenmorangie, vanilj rakt igenom! Utropade han glatt under kvällen.
Glenmorangie The Cadboll Estate 43% (41443)
Med korn odlade på de 8 fälten på egna egendomen, Cadboll Estate, beläget intill destilleriet skapas denna grain-to-glass serie. Detta är den fjärde utgåvan under serien Cadboll Estate.
Komplex med tydlig fatkaraktär, inslag av aprikosmarmelad, marsipan, kanel, nougat, vaniljfudge och apelsin.
Betyg: 76,0
Kilkerran 46% - 2023 års upplaga
Från Glengyle-destilleriet beläget i Campbeltown regionen. Lagrad på 60% sherry, 35% bourbon och 5% rom. I doften känns apelsin, citrus, tropiska frukter samt ingefära. Smakpaletten erbjuder citron, ingefära, russin, plommon, druvor, apelsin, honung, passionsfrukt och en hint mango. Eftersmaken är lagom lång.
Betyg: 76,2
anCnoc 18 YO - 46% (8598101)
Bärnstensfärgad från lagringen på 1:a och 2:a fyllnads ex-bourbonfat samt på spansk ek, 1:a fyllnads ex-sherryfat.
I doften en intensiv sötma från torkad frukt toppad med choklad, mogna apelsiner och animaliska toner som läder.
Smaken är fyllig och stor med aromatiska kryddor, klassisk fruktkaka och karmeliserade citroner som följs upp av en våg av vanilj, honung och karamel. Eftersmaken går från pepprig hetta som övergår till en len och fyllig sötma.
Betyg: 81,5
the Old Malts Cask - Speyburn 15 YO 50%
Är en singel cask som är lagrad på PX sherrybutt och tappad i en begränsa upplaga om 669 flaskor. Doften lockar med toffeè, jordgubbar och malt. Smaker som uppstår är söt choklad, apelsin med rostade mandlar. Eftersmaken är lång och liknar en dessert.
Betyg: 78,5
Whiskyprovning "Robin Hood"
2024.04.25
Kvällen började med en middag av superb kvalitè inne på Hotell E10. Denna kväll hade John Gårdbäck och Joakim Stålnacke beslutat sig för att prova single malts ur det "billigare" sortimentet för att se om dyrare whisky nödvändigtvis betyder bättre whisky. Som ett litet psykologiskt test. De sorter som provades var Teeling Wonders Of Wood 3 Swedish Oak, Aberlour Casg Annamh, Agitator Argument Sweet Toast, Blair Athol 12 Years Old, Arran Heavily Peated - Sherry Casks samt The Ileach Islay i samma ordning som de ställdes upp i glasen.
Under den blinda provningen informerade provledarna deltagarna om att de billigaste whiskyn kom först, och kvällen avslutades med de dyraste. Precis som enligt förväntan kom poängen därefter, med några undantag. Provledarna hade nämligen även beslutat sig för att sätta de rökigare whiskyn sist, och där hamnade Ileach som sista whiskyn. Den skulle klart varit placerad som nummer 5 då den var klart sämre än Arran Heavily Peated Cherry Cask.
När provledarna sedan meddelade hur det faktiskt föreföll sig, att de dyraste var först, blev provdeltagarna högljudda och lite irriterade på att de höll igen poängen i starten i väntan på att det skulle bli bättre allt eftersom vi smakade oss igenom glasen. Detta var syftet med provningen.
Resultatet av provningen var att folk poängsätter efter förväntat pris om den informationen delas. Men, vi fick även bekräftat att whiskys under 1000kr sällan faller i smaken bland finsmakare. En riktigt trevlig kväll med en liten kul twist.
De lyckades inte riktigt "ta från de rika och ge till de fattiga" men det var värt ett försök! Anton Bodén tog hem vinsten på kvällens quiz med nästan alla rätt och tog hem en egen liten provning i form av Loch Lomond Single Malt kombipack. Mats Hurtig drog vinslotten under kvällens lotteri och kammade hem en Hven - Tykos Star. Grattis till de två turgubbarna. Vi noterade att vi fick en ny bottenplacering på topplistan - och någon måste ju ligga där också..
Teeling Wonders Of Wood 3 Swedish Oak – 50% (41545)
Komplex, fruktig, kryddig doft med tydlig fatkaraktär, inslag av aprikosmarmelad, röda äpplen, marsipan, smörkola, apelsin, kardemumma, choklad och vanilj.
Betyg: 67,1
Aberlour Casg Annamh - 48% (83300)
Nyanserad smak med tydlig fatkaraktär, inslag av torkad frukt, nötter, halm, aprikosmarmelad, kardemumma, lakrits, vaniljfudge och apelsin.
Betyg: 61,9
Agitator Argument Sweet Toast - 46% (85719)
En balanserad och mångfacetterad doft av rostade fat och tropisk frukt. Whiskyn har toner av vanilj, honungsmelon, ananas, mango och mandarinzest, men också rostade nötter som ger intryck av apelsinchoklad och marsipan. I gommen finns tydliga tanniner och en portion rök som ger kropp åt whiskyn och får dig att tänka på en ask med de finaste cigarrerna från Havanna. Lång avslutning i munnen med smaker av mogen sötsyrlig frukt och rostat bröd, choklad och läder.
Betyg: 48,5
Blair Athol 12 YO - 43% (41654)
Nyanserad, fruktig doft med tydlig fatkaraktär, inslag av torkade aprikoser, sultanrussin, nougat, muscovadosocker, ljunghonung, nötter, örter och vanilj.
Betyg: 66,2
Arran Heavily Peated - Sherry Casks Arran Whisky - 50% (501)
Nyanserad smak med påtaglig rökighet och tydlig karaktär av sherryfat, inslag av hasselnötter, torkade aprikoser, russin, jod, tjära, ostronskal, ceder och choklad.
Betyg: 70,8
The Ileach Islay Single Malt - 40% (515)
Maltig, tydligt rökig smak med fatkaraktär, inslag av päron, tjära, torkade aprikoser, örter och vanilj.
Betyg: 66,7
Årsmöte & whiskyprovnig
2024.03.22
En riktigt mulen fredag var det dags för sällskapets årsmöte. 21 deltagare var vi, varav två var gäster. Vi träffades för lite mingel i baren innan vi högg i med middagen, som bestod av oxkind och potatisgratäng på Hotell E10. Efter middagen spatserade vi ut till kåtan, där styrelsen ställt i ordning inför årsmötet och den efterföljande whiskyprovningen.
Med sällskapets egna drink KWS Northern Bulleit i glaset betade vi i rask takt av punkterna på dagordningen.
För att nämna lite kort om innehållet så har före detta ordförande, tillika grundaren, samt revisorn förärats till hedersmedlemmar. Fatansvariga informerade om ett fat som styrelsen beslutat att köpa. Datumen för årets provningar presenterades och vi kunde stoltsera med en extern provning som kommer hållas av High Coast i oktober.
När det ovanligt högljudda och diskussionsrika årsmötet var avslutat tog whiskyprovningen vid.
Denna provning arrangerades av styrelsen. Inget direkt tema fanns, utan vi plockade fram lite gòbitar som styrelsen köpt in genom åren, som legat osprättade i skåpet. Några ess i rockärmen fanns ändå, då vissa drycker släppts i begränsad upplaga och vi varit på tårna för att lyckats haffa en flaska som vi tyckt verkat intressant. Som en lite twist valde vi att ha flaskorna framme, dvs inte köra blindprovning som vi allt som oftast annars gör. Det var olidligt spännande när det blev dags att räkna ihop poängen. Några gav riktigt höga betyg och det är alltid roligt att någon hittar en ny "favorit". Kvällens femte, och sista glas kammade hem lägst poäng. Bastun var varm, snacksen stod på bordet och många glada diskussioner fortsatte trots att glasen var tomma....
The Kurayoshi Pure Malt YO 18 – 50%
Kurayoshi Distillery ligger vid foten av Mt. Daisen i Tottori, Japan. Platsen är vald på grund av det goda vårvatten som du tror på Kurayoshi är en av de viktigaste delarna av en bra whisky, men också på grund av klimatet. Temperaturen svänger mycket, och det orsakar en större interaktion mellan andarna och skålen – därför tror det att whiskyen "mognar" snabbare än till exempel i Skottland. Du använder ett brett utbud av typer av rätter, till exempel av den japanska ektypen, Mizunara, men också The Fade of Exempelvis, Cherry Wood, Vineyards och Sherryfade. Destilleraren ägs av företaget Matsui Shuzo, som har gjort Shochu sedan 1910!
Kurayoshi pure malt 18 år gammal är en whisky blandad av olika skotska och japanska singelmalter. Det har länge varit traditionellt i Japan att "blanda upp" med skotska, och enligt lagen kan whisky fortfarande kallas japanska. Denna utgåva lagras minst 18 år på Fade of American White innan den tappades till 50% alkohol. Djupa anteckningar av honung, valnöt, vaniljstänger och mörka kryddor. En touch av honung, en touch av mynta och massor av känslig vanilj. Några av de finaste från Kurayoshi!
Betyg: 75,5
Arran Single Malt Sauternes Cask Finish – 50% (4159601)
Efter att ha legat på ekfat ett antal år fick denna whisky en finish på fat från en hantverksmässig producent av det världsberömda Sauternesvinet. Det hela övervakades noga av Master Blender James MacTaggart, för att se till att balansen mellan faten och den lite sötfruktiga whiskyn blev exakt rätt. Och det blev den, med rika doftnoter av kaprifol och marsipan, med aningen krydda. I smaken bjuds på honung, som balanseras av kryddor och saltstänk. Med en droppe vatten märks även stråk av skogsblommor och nötter.
Betyg: 72,5
Kavalan Selection Vinho Barrique Single Cask – 54,8% (90485)
När Kavalan dök upp den svenska marknaden runt 2009 så var det många som var svårflörtade. Inte kunde väl en whisky från Taiwan vara något att ha? Men Kavalan var sluga och förstod snabbt hur man skulle övertala den mest inbitna whiskynörden – de använde exceptionellt bra fat. Whiskyn som buteljerades från dessa fat var så intensiv i sina dofter och smaker att det förmodligen var både en och två skottar som fällde en tår i ren avundsjuka.
Tidigare i år så blev vi i Sverige bortskämda med ett av dessa, snudd på magiska,fat. Då släppte Symposion Kavalan Selection Vinho Barrique– en mustig Single Cask som visar att destilleriet fortsätter briljera! Denna är lagrad på något de kallar för Vinho Barrique och är amerikanska ekfat som tidigare lagrat rödvin. De har sedan gått igenom processen som förkortas till STR, shaved, toasted,recharred.
Stora och djupa vinösa dofter som för tankarna till ålderstigna Speyside whiskys á la 60-tal. Här finns också en fyllig kryddighet med inslag av röda frukter och jordiga lagerhusgolv. En touch av citrus finns också. Kompakt och stor smak med rullande fruktighet. Dova röda frukter samsas med svaga sting av citrus bakom en stilig ekfasad. Eftersmaken är en lång finish med mycket frukt och fat som hänger kvar.
Betyg: 84,3 Kavalan kunde titulera sig som kvällens vinnare!
Nikka Miyagikyo Single Malt Whisky - 45%
Miyagikyo är det största av Nikkas två destillerier. Enligt legenden tog det Masataka Taketsuru tre år innan han hittade den rätta platsen att bygga sitt andra destilleri. Likt en spårhund lär han ha sökt efter lägen där klimat och geografi var perfekta. Att planerna funnits länge hos honom framgår inte minst av att han flera år tidigare köpte två utrangerade Coffey-pannor som han till en början lät magasinera i väntan på att finna den rätta platsen.
Till slut fann han sitt Speyside utanför Sendai, i bergen där två floder möts på norra delen av Honshu, som den japanska huvudön heter. Det sägs att det var när han provade vattnet ur en av floderna som han blev så imponerad att han omedelbart påbörjade byggnationen – att flodens namn var Nikkava, var en lycklig omständighet. Länge var Miyagikyo ett anonymt destilleri och de få utgåvor som släpptes gick till en början under namnen Sendai.
Syftet med att bygga Miyagikyo var att skapa något helt annorlunda än den whisky som producerades på Yoichi. Omgivningarna var helt annorlunda, pannorna större, med bulliga halsar och uppåtlutande lynearms. Den långsamma destilleringsmetoden skilde sig också påtagligt från Yoichi, men framför allt värms pannorna med ånga och körs vid betydligt lägre temperaturer. Resultatet blir en karaktäristisk, fruktigare och mildare whisky än den mer rökiga och robusta Yoichiwhiskyn.
Komplex, fruktig smak med liten rökighet och karaktär av sherryfat, inslag av aprikosmarmelad, päron, smörkola, apelsinskal, honung, vanilj, peppar och nötter.
Betyg: 84,3
Isle of Raasay Single Malt – 46,4% (53236 )
Isle of Raasay Single Malt är skapad av rökt och orökt Raasay råsprit som lagrats separat på 1:fill Rye whiskey, Chinkapinek och 1:st fill ex-Bordeaux rödvins fat. Dessa sex olika fat har sedan blandats samman för att skapa denna lätt rökiga och fruktiga whisky. Just denna kombination av fat är något de är först med inom skotsk whisky. Den är buteljerad vid 46,4% procent där de har använt vatten från sin egen källa som finns intill destilleriet på ön.
Isle of Raasay Distillery blev utnämnt till "Scottish Whisky Distillery of the Year" vid Scottish Whisky Awards 2022!
Först en svag rökpuff som samsas med en fräsch fruktighet. Röda bär och övermogna blåbär. Det finns en djupare och oljigare rökton i bakgrunden som samsas med svaga toner av sockrad ingefära.
Det är en ganska lätt whisky med en viss sälta och kalkighet. Svaga toner av citrus och grapefrukt. Men här finns också syltiga röda bär och svaga toner av russin. Små rullande vågor av rök finns med här också med det är långt ifrån något rökmonster.
Betyg: 68
Whiskyprovning "Koll på procenten?"
2024.02.23
Denna februari afton var det Eric Bågesund och Niclas Ojala som höll provningen när sällskapet samlades fredagen den 23 februari ute i kåtan på Hotell E10.
Vi förstod rätt snabbt att kvällens drycker inte hade ett tema som röd tråd. Eller var den röda tråden procenthalten? Helt klart hade grabbarna tänkt utanför lådan denna gång! Direkt provningen startade delades ett quiz ut, där nämligen varje fråga var hur många procent varje glas innehöll... En bonusfråga fanns också: hitta skotten...
Detta gav en indikation om att kvällens drycker skulle ta oss på en riktig resa! Det var en annorlunda provning och många smuttade och smakade flera gånger, det snackades och många tyckte det var väldigt svårt att fokusera på just procenten istället för doft eller smakerna.
Poängen avslöjade att det var kanske inte det allra godaste vi druckit hittills, men ändå inte fy skam. Om inte annat, så var det roligt att prova whisky från lite olika hörn av vårt runda jordklot. Vem hade koll på att Israel eller Belgien producerar whisky? Det blev många överraskningar under kvällen.
Hitta skotten! Det lyckades endast Anton Bodén med och var därför en lycklig vinnare till en flaska Loch Lomond Maderia Cask. Gratulerar!
Kvällens lotteri var det Kenneth Magnusson var den som hade turen på sin sida. Han vann en flaska Loch Lomond 12 yo. Grattis!
Milk and Honey Oloroso Sweden exlusive - 57,7% (5380701)
Milk & Honey Classic Single Malt destilleras och mognar under solnedgången i Tel Aviv. Enligt destilleriet mognar det kanske 2-2,5 gånger så snabbt som i Skottland på grund av den högre temperaturen.
I doften finns tropisk frukt, dadlar, vanilj och ek. Trots sin ringa ålder så ger den ett otroligt moget första intryck. Efter en stund så bäddas man in med vit choklad och de så typiskt torkade frukterna. Smaken bjuder på fruktiga toner av röda bär och torkad tropisk frukt. Här också toppat med lite crème brûlée, klassisk torkad frukt och en initial sötma som övergår i en kryddig, lätt torr ekton.
Betyg: 76
Gammelstilla Whisky Jern batch 2 - 51,3% (5913502)
Gammelstilla Whisky tillverkas av kvalitativa råvaror, kunskap och passion. De söker efter whiskyns unika karaktär i hjärtat av Gästriklands järnrike. I den lilla orten Gammelstilla, tätt omslutna av lummiga skogar med den spegelblanka sjön som förgrund, provas kontinuerligt flertalet recept. När de finner det de söker, lagrar de whiskyn i minst tre år. Den tid whiskyn behöver är väntan värd.
Nyanserad, maltig smak med fatkaraktär, inslag av röda äpplen, smörkola, halm, vanilj, hasselnötter, kryddor, ceder, aprikos, honung och apelsin.
Betyg: 70
Clydeside Limited edition 23 - 60,6% (5842101)
Clydeside är ett i raden av oberoende buteljerare som startat eget destilleri, i detta fall A. D. Rattrays ledande kraft Tim Morrison. Destilleriet kom i produktion 2017. Clydeside Whisky är tillverkad med traditionella produktionsmetoder och lokala råvaror. Destilleriet använder kopparpotstills och noggrant utvalt maltkorn för att skapa sina whisky. Whiskyn lagras sedan i en mängd olika fattyper, inklusive bourbonfat och sherryfat, för att utveckla dess unika smaker och egenskaper.
En tropisk och fräsch whisky som har en lättare och beskhet i sig och även lite vitpepparhetta. Har dock utrymme för nån eller till och med några droppar extra tillsatt vatten för att kunna laboreras fram till den absoluta och perfekta balansen.
Betyg: 81
Belgian Owl Single Cask Intense - 69% (5043702)
Producent är det belgiska destilleriet The Owl Distillery, som ligger i provinsen Hainaut i södra Belgien, ett land som inte precis är känt för sin whiskyproduktion. Detta gör den belgiska ugglan extra speciell och populär bland öl- och whiskyälskare från hela världen. Företaget grundades 2004 och började producera sin första whisky 2005. Sedan dess har företaget byggt upp ett gott rykte och vunnit flera priser för sina whisky. Belgian Owl Single Cask Intense är en mycket kraftfull whisky.
Intensiv vaniljsmak och ljusa malttoner av kola, citrus, banan och tropisk frukt, tillsammans med en god dos av bourbon-liknande kryddor.
Betyg: 74
High Coast Solera 04 - 52,5% (5023102)
Solera-systemet är egentligen ett ovanligt omständligt sätt att lagra whisky på. Det finns whisky på marknaden som kallar sig solera–lagrad men få om ens någon whiskyproducent har använt sig av det arbetsintensiva, traditionella solera–systemet. Det har dock inte avskräckt High Coast Whisky från att genomföra ett fullskaligt experiment med solera-lagring i lagerhus III vid Ångermanälvens strand.
Ett solera–system är uppbyggt av fat i olika våningar (criaderas) som innehåller whisky i olika åldrar. Längst ned finns de så kallade Solera–faten ur vilka man tappar den färdiga drycken ur. Eftersom man tappar ur whisky från solerafaten (längst ned) flyttar man samma mängd whisky mellan de olika våningarna, yngre whisky från högre våningar blandas med äldre whisky i våningen under. Längst upp på översta våningen (criadera 5) fyller man på med ny maltsprit. På så sätt kommer all whisky som buteljeras från solera-faten längst ned i High Coast Whiskys system att vara minst sex år gammal men ha olika karaktär över tid.
Det för whiskyvärlden unika solera–systemet på High Coast Distillery är sex våningar högt. De fem översta våningarna består av 200 liters bourbonfat och det understa, själva solerafaten, är specialbundna 225 liters fat av svensk ek. Systemet fylls med orökt sprit.
Doft av ek, muskotnöt, vanilj, kokos, moget päron samt smak av honung, kryddnejlika, anis, kola och gröna äpplen. Eftersmaken bjuder på vanilj och svartpeppar.
Betyg: 70